Dziś Światowy Dzień Pizzy. Sprawdź, jakim zjadaczem pizzy jesteś [PSYCHOTEST]

Wiktoria Błaż
17 stycznia 2025, 11:54 • 1 minuta czytania
Światowy Dzień Pizzy to nie tylko doskonała okazja, by zamówić sobie ten idealny placek z serem i sosem pomidorowym, ale też moment, by zajrzeć w głąb swojej duszy... Czy wiesz, jakim typem pożeracza pizzy jesteś? Czy jesteś hedonistą rozkoszującym się każdym kęsem niczym arcydziełem sztuki kulinarnej, czy może pragmatycznym miłośnikiem sieciówek, dla którego pizza to po prostu smaczna przekąska?
Canva
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Sprawdźmy, jakim typem zjadacza pizzy jesteś!  

1. Jakie składniki wybierasz na pizzę?  

A. Mozzarella di bufala, świeża bazylia, dojrzewające prosciutto.  


B. Podwójny ser, pepperoni, sos czosnkowy obok.  

C. Szynka, ser, może pieczarki, ale bez szaleństw.  

2. Jak jesz pizzę?

A. Kroję i składam kawałki na pół.  

B. Rękami, bo tak najlepiej smakuje.  

C. Nożem i widelcem.  

3. Co sądzisz o ananasie na pizzy?

A. To profanacja włoskiej tradycji!  

B. Kocham! Słodko-słone kombo to życie.  

C. Mogę zjeść.  

4. Kiedy najczęściej jesz pizzę?  

A. Gdy chcę celebrować wyjątkowy dzień.  

B. Gdy jest piątek, sobota albo poniedziałek… właściwie zawsze.  

C. Gdy lodówka świeci pustkami.  

5. Sos na pizzy to…

A. profanacja, niepotrzebny dodatek, dobra pizza broni się sama.  

B. ratunek dla niektórych placków. 

C. fajne dopełnienie. Smaruję cały kawałek czosnkowym. 

Sprawdź wyniki! 

Najwięcej odpowiedzi A:

Wykwintna kokoszka-smakoszka

Masz własny, superprofesjonalny kamień do pizzuni, drogi piec, a składniki muszą być wyjątkowe – mozzarella di bufala, dojrzewające prosciutto, świeża rukola… Jeśli wybierasz się na pizzę na mieście to tylko na doskonałą neapolitańską, a nie jakiegoś marnego polskiego placucha. Rozkoszujesz się każdym kęsem. Celebrujesz piękne chwile smakowania chrupiącej poezji w kształcie koła.

Najwięcej odpowiedzi B:

Zwykły, ale czuły zjadacz pizzy

Na cienkim, na grubym, ostro, bardziej fancy – pyszniutkiej pizzy nie analizujesz pod lupą. Uważasz, że zawsze jest dobry moment na pizzunię i kochasz każdą jej wersję. Starasz się nie przesadzać, ale czasami, gdy najdzie Cię ochota, to ojojoj… Nie ma, że przebacz.  

Najwięcej odpowiedzi C:

Plackowy arogant

Twoja reakcja na pizzę: „O, pizza. Spoko.” Zjesz, ale bez większych emocji. Raczej wolisz rosół albo mizerię z ziemniakami. Uważasz, że najlepsze placki to te z sieciówek i wcale ci to nie przeszkadza. Nie widzisz sensu przepłacać za jakiś neapolitański cud kulinarny, ale to nie znaczy, że nie docenisz pysznego, topiącego się serunia. Zróbcie z tą wiedzą, co chcecie.

To jest ASZdziennik, a dziś naprawdę jest Światowy Dzień Pizzy.