Kowalski walczy o polską kuchnię: polskie orzechy włoskie lepsze niż włoskie orzechy włoskie

Aleksandra Kasprzak
04 października 2023, 13:10 • 1 minuta czytania
Janusz Kowalski udowodnił wszystkim, że polski makaron jest lepszy od włoskiego, bo Włosi jedzą makaron na drugie, a Polacy – na pierwsze danie. Postanowił posunąć się o krok dalej i siłą żelaznej lohgiki przekonać rodaków do wyboru lokalnych produktów.
Fot. X/JKowalski_posel, CANVA
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

– Polskie orzechy włoskie są zdecydowanie lepsze niż włoskie orzechy włoskie – przekonuje wiceminister rolnictwa. – Przede wszystkim: rosną w Polsce i są ładniejsze. Poza tym Polacy lubią orzechy, które są polskie, podczas gdy Włosi nie mają gustu i preferują włoskie.


Na supremacji polskich orzechów włoskich nie koniec. Kowalski podtrzymuje swoje stanowisko również w sprawie polskich orzechów brazylijskich, polskich pierogów ruskich oraz polskiej mieszanki warzyw meksykańskich.

Na zarzuty, jakoby włoski orzech wcale nie pochodził z Włoch, a z Rumunii, Kowalski ma gotową odpowiedź:

– Czy rumuńskie, czy tam włoskie, polskie jedzenie jest boskie – oznajmia gastronomiczny patriota, który zapowiada dietę złożoną z polskich schabowych.

To jest ASZdziennik. Wszystkie cytaty i wydarzenia zostały zmyślone.