PORADNIK: Jak wybrać najlepszego arbuza

Zosia Sokołowicz
19 maja 2023, 12:07 • 1 minuta czytania
O nie! Kolejne lato za pasem, na twojej twarzy pojawiają się już pierwsze zmarszczki, a ty nagle uświadamiasz sobie, że w tym sezonie, tak jak i we wszystkich poprzednich sezonach swojego życia, znów narobisz sobie wstydu przy stoisku z arbuzami. Tylko nie to!
Fot. 123rf.com
Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej

Na szczęście jako czytelnik/-czka ASZdziennika masz ekskluzywny dostęp do poniższych wskazówek, dzięki którym unikniesz kompromitacji i rozczarowania, a każdy kupiony przez ciebie arbuz będzie najlepszym arbuzem, jakiego do tej pory jadłxś!


Jak wybrać arbuza?

1. Do arbuzów podchodź spokojnie i nie wykonując gwałtownych ruchów, delikatnie dotknij pojedyncze sztuki

Niech arbuzy wiedzą, że przy tobie są bezpiecznie, a ty nie zamierzasz tak od razu kroić ich na kawałki.

2. Dotykając kolejne arbuzy (przez maks. 2 sekundy na arbuza), oceń ich twardość

Zgodnie z zasadami zdrowego rozsądku, arbuz nie powinien być chyba ani za twardy, ani za miękki. Chwyć arbuza o najlepszej twardości.

3. Zważ wybranego arbuza w dłoniach

Oceń: czy waży tyle, ile powinien ważyć dobry arbuz? Jeśli nie, powtórz kroki 1. i 2. aż do znalezienia arbuza o odpowiedniej wadze wskazanej przez twoje uginające się ręce. Jeśli tak, przejdź do kroku 4.

4. Postukaj w wybranego arbuza

Oho! Czy dźwięk jest bardziej głęboki, czy stłumiony? Czy arbuz dudni, jakby był pusty w środku, czy może ledwie go słychać, niczym stuknięcie w betonową ścianę? Chłopski rozum podpowiada, że arbuz nie powinien przypominać ani wielkiej pustej piłki lekarskiej, ani kuli cementu. Oceń, czy arbuz brzmi dobrze.

5. Włóż arbuza do koszyka

To będzie twój arbuz.

6. Dla pewności dotknij jeszcze kilka innych arbuzów na stoisku

Arbuzy docenią ten symboliczny gest pożegnania, a ty przy okazji upewnisz się, że jakiś inny arbuz nie układa się pod twoimi palcami lepiej niż ten, który czeka w twoim koszyku. Nie spiesz się.

7. Pomyśl "przecież i tak nie umiem wybierać arbuzów" i w obawie przed porażką zrezygnuj z zakupu

Skąd w sumie masz wiedzieć, czy arbuz ma być twardy, dudniący, sprężysty, czy cichy? I czy waga, którą wyczuwasz dłońmi, to waga skórki czy miąższu? A co z pestkami? Da się w ogóle wyczuć liczebność pestek w arbuzie? Daj się przygnieść pytaniami, na które nie znasz odpowiedzi, i odłóż wybranego arbuza na miejsce, myśląc, że wolisz nie mieć żadnego, niż mieć takiego cierpkiego, składającego się głównie ze skórki i pestek, a do tego w kolorze zielonobiałym.

8. W domu żałuj, że nie masz arbuza.

Powtarzaj kroki 1-8 do końca życia.

To jest ASZdziennik. Wszystkie cytaty i wydarzenia zostały zmyślone.