Dobra wiadomość dla wegan: Parówki z resztek po komórkowo wyhodowanym mięsie już w sprzedaży
W Singapurze właśnie dopuszczone do sprzedaży zostało wyhodowane komórkowo mięso kurczaka. Pierwszy raz w historii kupić będzie można mięso, przy produkcji którego nie ucierpiały zwierzęta.
Amerykańska firma Eat Just oprócz "chicket beats", kawałków kurczaka wyhodowanych w bioreaktorze, stworzyła także parówki drobiowe. Składają się one z wegańskiego mięsa oddzielonego mechanicznie, resztek w postaci ścięgien i skór, wody, tłuszczu, przypraw, emulgatorów i konserwantów.
- Bez niepotrzebnego cierpienia zwierząt stworzyliśmy produkt o zawartości mięsa co najmniej 30% - chwali się przedstawiciel Just Eat.
Obecnia firma pracuje nad całkowicie etyczną konserwą turystyczną.
To jest ASZdziennik, ale w Singapurze naprawdę będzie można kupić komórkowo wyhodowane mięso kurczaka.