
Reklama.
Tegorocznemu wydaniu słynnego czerwonego przewodnika towarzyszy wielki skandal - okazało się, że aż 90 procent opisanych restauracji poprawia smak potraw keczupem! Trwa ustalanie, jaką rolę w procederze pełnił znany irlandzki piosenkarz Ed S.
Proceder dotyczy kilku tysięcy lokali na całym świecie, w tym tych wyróżnionych najwyższym odznaczeniem Michelin.
Słynna tokijska restauracja Reddosōsu nagrodzona w 2020 roku trzema gwiazdkami serwuje np. swój specjał kuchni fusion spaghetti Napolitan, czyli makaron skąpany w keczupowym sosie.
W mekce wielbicieli tradycyjnego kantońskiego jedzenia - chińskiej restauracji Fanqie Jiang (chiń. "ketchup") kurczak słodko-kwaśny pływa w pikantnym Heinzu.
Natomiast w Sang de Tomate, według przewodnika najlepszym kanadyjskim lokalu w Quebecu, można zjeść czerwone ciasto z ketchupowym lukrem Heinza.
Tym samym wybitni krytycy kulinarni Michelin przyznają, że podawanie dań z ketchupem jest w porządku, nawet jeśli nie jest się studentem z miesięcznym budżetem na jedzenie w wysokości 14 złotych.
Ostrzegają jednak, że jeśli tym daniem jest pizza, i zobaczy ją jakiś Włoch, może mu to złamać serce.
To jest ASZdziennik dla Heinza. Restauracje zostały zmyślone, ale dania z ketchupem nie.