Koneserzy kawy zdemaskowani. 98% wypitych kaw tylko pretekstem do zjedzenia czegoś słodkiego

ASZdziennik
Świeżo palone ziarna, cytrusowe nuty, niepowtarzalny aromat, drip, Etiopia, Kostaryka - takimi hasłami przez lata mamili nas rzekomi kawosze. Wszystko po to, żebyśmy uwierzyli, że tak często piją kawę dlatego, że po prostu interesuje ich kawa. Sprytne!
Fot. 123rf.com
Jak dowiaduje się ASZdziennik, jest jednak inaczej. Imponujące 98% kaw wypitych przez samozwańczych koneserów jest tylko pretekstem, żeby przy tej okazji zjeść coś słodkiego, co pozwoli na wydobycie wszystkich aromatów kawy - taki wniosek płynie z długiego dziennikarskiego śledztwa.

- To prawda, że nie zawsze się udaje - przyznaje 26-letnia Aneta, dla świata miłośniczka brazylijskiego single origin z plantacji Rainha, a w sercu miłośniczka batonów z karmelem. - Czasami z rozpędu wypiję samą kawę bez słodyczy, ale co to za przyjemność?

Rzeczywiście, bystry obserwator bez trudu zauważy, że wokół stanowiska pracy Anety często pojawiają się lśniące papierki po Twixach, których raczej nie generuje jej ekspres.

To jednak nie koniec szokujących wyznań, które udało nam się usłyszeć w tym samym kręgu znajomych z pracy.

- Mam status Eksperta na forum Coffee Lovers. 5230 wiadomości. A jednak... niełatwo się do tego przyznać... tak naprawdę chodzi mi o przyjemność smaku rozpływającego się w gorącej kawie karmelu i czekolady - łamie się głos Maćkowi, który udaje tak dobrze, że ostatnio dostał na forum bana na 3 dni przez płomienną kłótnię o tym, czy lepszy ekspres kolbowy, czy automat.

- Ja też lubię wydobyć wszelkie aromaty kawy w połączeniu z aromatyczną rozpuszczającą się czekoladą oraz karmelem, a wszystko to poprzez dodanie Twixa do kawki - przyznaje szczerze Ania, która na co dzień lubi upominać ludzi, że tylko czarna, a latte to świętokradztwo.

Co więcej, ich koledzy zauważyli, że opanowali oni też do perfekcji genialną technikę, pozwalającą na poczucie głębi smaków słodyczy i kawy, jaką jest sączenie kawy przez słomkę Twix.

- Bo umówmy się, kawa oraz coś słodkiego to zgrany duet, dlatego kawa z Twixem smakuje doskonale - podkreślają.

To jest ASZdziennik dla Twix.