Jeśli polska kuchnia kojarzy ci się tylko z rosołem i schabowym, czas na aktualizację! RestaurantWeek® to szansa, by spróbować naszych tradycyjnych dań, po których trudno będzie wrócić do babcinych pierożków. Pyzy w pianie, gołąbki premium, staropolskie prażuchy po glow-upie! Razem z Bliskimi odkrywaj najciekawsze dania i świętuj #FoodieMoments.
Reklama.
Reklama.
RestaurantWeek® odbywa się pod hasłem #FoodieMoments i trwa do 17 listopada. Wszystko wskazuje na to, że jesienna edycja Festiwalu ustanowi nowy rekord, bo jak do tej pory wzięło w niej udział ponad 100 000 Gości. Na wszystkich czeka trzydaniowe menu z prezentem od partnera w festiwalowej cenie 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł. Poniżej znajdziecie dania kuchni polskiej, których zdecydowanie warto spróbować podczas Festiwalu! Rezerwacje trwają na RestaurantWeek.pl.
Gdańska 14, Bydgoszcz: pyzy na nowo!
„Czy to aby na pewno legalne?” – to pytanie może się pojawić w głowie na widok wariacji na temat pyz spod ręki Krzysztofa Paprockiego, Chefa Gdańskiej 14. Co tu dużo pisać – jest naprawdę rozpustnie! Pękate od farszu z grzybami i soczewicy mączne sakiewki podane z pianą z wędzonego sera, pasternakiem i oliwą ziołową urzekną podniebienie festiwalowych Gości! Nic lepszego na jesienny wieczór jeszcze nie wymyślono!
2 PI ER, Lublin: prażuchy, ach prażuchy!
Lubelskie 2 PI ER zabiera festiwalowych gości w sentymentalną podróż przez wspomnienia obiadów u babci. W menu prażuchy, czyli tradycyjne, staropolskie danie z ziemniaków i mąki. Podczas Festiwalu RestaurantWeek® zjecie je w towarzystwie polędwiczki wieprzowej, purée z pieczonej papryki do tego coulis z rokitnika i brokuł. Brzmi dobrze, a uwierzcie, że smakuje jeszcze lepiej!
SOBRE de la MESA Restaurant, Kraków: gołąbki poproszę!
Choć SOBRE de le MESA pielęgnuje hiszpańskie korzenie, to festiwalowe menu jest pełne polskich, tradycyjnych smaków. Na talerzach same swojskie rarytasy, wśród nich m.in. gołąbek z kaszą bulgur z solidnym kawałkiem kaczego udka, śliwką i jusem drobiowym. Miłośnicy mięsnego menu łączcie się!
Rosalia Restaurant&Cocktailbar, Warszawa: Kartacze czy chrust z kiszonej kapusty?
Najlepiej jedno i drugie! Tym razem w prawdziwie polskim wydaniu. W Rosalii, oprócz dobrze znanych klasyków, znaleźć można kilka bardziej konkretnych propozycji idealnych na późny lunch czy kolację. Jednym z nich są kartacze, czyli tradycyjna potrawa kuchni Podlasia. Podczas festiwalu danie to podawane jest z karkówką, okrasą ze słoniny i cebuli, chrustem z kiszonej kapusty i sosem śmietanowo-szczypiorkowym na śmietanie z Łobeżnicy! Pycha!
KukNuk, Rzeszów: Tatar raz!
Na koniec creme de la creme, czyli król wśród przystawek i zakąsek – tatar. Choć nazwa wskazuje, że potrawę tę sprowadzili do Polski Tatarzy, to historia podpowiada jednak, że pionierami w przygotowaniu tatara są Francuzi. Pierwsze dania z surowego, siekanego mięsa pojawiały się w restauracjach nad Sekwaną w XIX wieku pod nazwą “steak tatare”. W rzeszowskim KUKNUK ten klasyk polskiej kuchni podawany jest z chipsem z focacci, białą cebulą, ogórkiem marynowanym, grzybami shimeji, musztardą dijon i olejem szczypiorkowym!
Dołącz do prawie 2 milionów foodies, odkrywaj dania kuchni polskiej i świętuj #FoodieMoments w najlepszych restauracjach w Polsce! Rezerwacje trwają na RestaurantWeek.pl.
Partnerami wydarzenia są:
Sponsor wydarzenia – Martini
Partner Główny – Coca-Cola Zero Cukru
Herbata Festiwalu – Lipton
Partner Śniadaniowy – Alpro
Partner Smaku –Lurpak
Partner cocktailowy – Kinley
Zacznij dzień od śniadania na mieście!
Jesiennej edycji RestaurantWeek® towarzyszy festiwal śniadań na mieście – BreakfastWeek. Goście mają możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 zł + opłata rezerwacyjna 3,98 zł. Wspieraj lokalne i odkrywaj nowe miejsca! Festiwalowe śniadania można rezerwować na stronie BreakfastWeek.pl w Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, Warszawie oraz we Wrocławiu. Grono festiwalowych miast i regionów w tej edycji powiększyło się o Szczecin i Śląsk. Wśród stołecznych restauracji polecamy zajrzeć m.in. do Laby, która słynie z wypieku grubych gofrów, podawanych z pomysłowymi dodatkami mimo, że są one konkretnej wielkości, to pozostają bardzo lekkie i chrupiące. Podczas festiwalu BfreakfastWeek zjemy je w dwóch wersjach – na słodko i słono. Palce lizać! BreakfastWeek, tak jak RestaurantWeekⓇ, potrwa od 8 października do 17 listopada.
Zaproś i zyskaj!
Chcesz jeszcze bardziej dzielić #FoodieMoments z bliskimi? Już dziś zaproś przyjaciół do pobrania aplikacji RestaurantClub i idźcie z rabatem na największy festiwal kulinarny w Polsce. Za pierwszą rezerwację znajomego w aplikacji, otrzymasz rabat do 80 zł na twoje cztery kolejne rezerwacje (po 20 zł każda). Rabat będzie dostępny po odbyciu pierwszej rezerwacji przez zaproszonego znajomego. Szczegóły znajdziesz w aplikacji RestaurantClub w zakładce PROFIL -> Zaproś i zyskaj. Rabat obowiązuje na Festiwale RestaurantWeek®, BreakfastWeek i Chef’s Menu.
Najlepsze stoliki szybko znikają – do zobaczenia przy stole!
O RestaurantWeek®:
Festiwal RestaurantWeek® od 10 lat łączy najlepsze, autorskie restauracje z prawie 2 mln gości. W każdej edycji wydarzenia bierze udział ponad 400 restauracji, które przygotowują popisowe, 3-daniowe menu oraz prezent od partnera. Aktualna, jesienna edycja to zwieńczenie 10 lat odkrywania dla wszystkich foodies! Dołącz do nich i świętuj #FoodieMoments, czerpiąc radość z kulinarnych doświadczeń w najlepszych restauracjach w Polsce!
Aby dowiedzieć się więcej o organizowanych Festiwalach odwiedź :
RestaurantWeek.pl
To jest ASZdziennik, a tekst powstał w trakcie jedzenia pyszności podczas RestaurantWeek®.