Fot. Wikimedia Commons/Magda Gessler, "Kuchenne Rewolucje"
Reklama.
Głowa do góry. Oto 12 nazw bożonarodzeniowych potraw, dzięki którym cała rodzina poczuje się dostojnie niczym bar mleczny po "Kuchennych Rewolucjach".

1. Wspomnienie Przedwiośnia na Wsi w Podlaskiem

logo
W dalekich regionach Polski znany także jako kompot z suszu.

2. Husarz na Słowiańskim Łożu z Baldachimem

logo
Dla ignorantów: śledź pod pierzynką.

3. Mknienie Widziadła u Brzegów Dzikiej Rzeki

logo
W Polsce małych miast podawany jako karp w galarecie.

4. Żar Panieńskiego Rumieńca a'la Besos

logo
W świadomości reszty rodziny znane jako barszczyk z uszkami.

5. Dar Skraju Lasu i Serca Ogrodu

logo
Poza ścisłym centrum Warszawy rozprzestrzenione jako pierogi z kapustą i grzybami.

6. Sen Miłosny Witkacego

logo
Poza TOP10 restauracji w Zomato rozpowszechnione pod nazwą makowiec.

7. Figlarna Fantazja Służbki Małgorzaty

logo
Bigos.

8. Gwiazdka w Pałacu Króla Posejdona

logo
Poza kurortami turystycznymi na Santorini z open barem - ryba po grecku.

9. L'enfant Glikemible

logo
Przez tych, co tolerują gluten i gotują w domach, omyłkowo zwane kutią.

10. Poprawiny Wesela w Staropolskim Gościńcu

logo
Kapusta z grzybami, jak woli pospólstwo.

11. Dyskretny Urok Białegostoku

logo
Poza środowiskiem dynamicznej młodzieży z wielkich ośrodków miejskich: śledź w oleju.

12. Mchem Odziany Kamień

logo
Chleb z drugiego dnia świąt, jeżeli ktoś nie czyta "Kukbuka".
To jest ASZdziennik. Tak naprawdę nadal można prosić teścia, by łaskawie podał półmisek z pasztecikami.