Polski przysmak już dostępny! W sklepach pojawiły się pierwsze tegoroczne wodniste pomidory bez smaku

Fot. 123rf.com
Polacy, którzy nienawidzą warzyw, długo czekali na ten dzień. Na giełdzie spożywczej w podwarszawskich Broniszach pojawiły się pierwsze nietknięte światłem słonecznym pomidory dojrzewające w magazynach. Są twarde, wodniste oraz całkowicie wolne od smaku, zapachu i wartości odżywczych – zapewniają hurtownicy.

Tony skrzynek z jesiennymi pomidorami trafiły już do sklepów na terenie całego kraju. Ze względu na unikalne walory smakowe można znaleźć je na działach z wodą mineralną lub wśród zgrzewek z papierowymi ręcznikami kuchennymi.

– Zupełnie jakbym gryzł niegazowaną "Cisowiankę" – nie może nachwalić się Tomasz, klient jednego ze stołecznych supermarketów i zadeklarowany przeciwnik pomidorówki. – Od dziecka nie znoszę pomidorów, więc wreszcie mogę bez obrzydzenia wkroić je do sałatki lub położyć na kanapkę.

Tomasz zapewnia, że o mdłym i jałowym smaku wie wszystko. Oprócz wolnych od smaku pomidorów dojrzewających w wełnie mineralnej ceni bowiem także aktorstwo Nicolasa Cage'a, smooth jazz i powieści Paulo Coelho – zdradził w rozmowie z ASZdziennikiem.

– W odróżnieniu od playlisty RMF FM można cieszyć się nimi tylko przez kilka miesięcy w roku, więc od dziś zamierzam dodawać je do wszystkiego – zapewnia Tomasz. – Nie dość, że miąższ jest bez smaku, to i tak cały zostaje na desce do krojenia – zachwala walory znienawidzonego warzywa.

Mistrzowie kuchni z którymi rozmawiał ASZdziennik również przyznają, że importowane jesienią pomidory to wyjątkowo wdzięczny produkt. Nie bez powodu nazywają je "złotem holenderskich sortowni".

– Czasami podajemy je klientom w flakonach zamiast Perrier i żaden jeszcze się nie poskarżył – podkreśla kucharz jednej z luksusowych restauracji w Warszawie. – Dzięki skórce bogatej w aktywne związki chemiczne doskonale sprawdzą się także przy zmywaniu naczyń i usuwaniu uporczywych plam z kuchennych fartuchów.

Szef kuchni zapewnia, że można jeść je na surowo, smażyć lub gotować – zawsze będą smakować jak woda. I wszystkich Polaków, którzy nienawidzą warzyw, zachęca do zrobienia przetworów na wiosnę.

– Długie jesienne wieczory warto spędzić w kuchni na przygotowywaniu przetworów, aby pozbawionym smaku pomidorem cieszyć się przez cały rok – podkreśla.

To jest ASZdziennik. Wszystkie cytaty i wydarzenia zostały zmyślone.
POLUB NAS NA FACEBOOKU
Trwa ładowanie komentarzy...