SPOTKAJMY SIĘ CHCESZ ZOBACZYĆ ASZDZIENNIK NA ŻYWO W WYKONANIU WIELU ŚMIESZNYCH LUDZI? ZAPRASZAMY NA KAPITALNY SHOW W WARSZAWIE:)

Sukces studentów. Po 2 latach ustalili zawartość słoika, który zostawił w lodówce były współlokator

Pixabay.com
Choć wyprowadził się ponad dwa lata temu, to zawartość słoika który pozostawił po sobie w lodówce wciąż spędzała sen z powiek jego współlokatorów. Do dzisiaj. Grupa młodych odkrywców z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie ustaliła pełen skład domowego przetworu zajmującego stałe miejsce na jednej z półek w ich lodówce – dowiaduje się ASZdziennik.

– To nieznana dotąd studentom forma domowego leczo – mówi kierująca badaniami 21-letnia studentka dziennikarstwa Aneta Wilczak. – W odróżnieniu od tych powszechnie nam znanych, zbadany słoik oprócz papryki, cebuli i pomidorów zawiera także znaczne ilości kiełbasy. To niespotykane – podkreśla, nie ukrywając emocji.

Rozszyfrowanie składu leczo zajęło studentom kilka miesięcy. Od początku podejrzewali, że etykieta "Fasolki po bretońsku z boczkiem i kiełbasą" to tylko tymczasowa powłoka, za którą kryje się coś znacznie bardziej interesującego.

– Ryzykowne było już samo oderwanie od półki podstawy mocno przytwierdzonego słoja, - zdradzają ASZdziennikowi badacze. – Istniało ryzyko uszkodzenia zawartości, a to byłaby niepowetowana strata dla całego środowiska studenckiego – podkreśla.

Przetwór, który wzbudzał zainteresowanie każdego z mieszkańców akademika, przeszedł pomyślnie pierwszą fazę badań empirycznych i gotowy jest na etap organoleptyczny. Do uroczystych testów ma dojść w czasie tegorocznej Kortowiady.

Jak dowiaduje się ASZdziennik, może to być największa i najbardziej lukratywna komercjalizacja prac naukowych w historii Polski.

Licencję na masową produkcję leczo z kiełbasą kupiły już bowiem dwa sąsiednie pokoje w akademiku.

To jest ASZdziennik. Wszelkie cytaty i wydarzenie zostały zmyślone.

Autor: Łukasz Jadaś / @lukaszjadas

POLUB NAS NA FACEBOOKU

Trwa ładowanie komentarzy...